Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Stripmuren

Muurvast is de naam van het stripmurenproject in Antwerpen. Muurvast wil Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. Zij kiest grauwe, slecht onderhouden of zwaar betagde muren in de stad uit en tovert die met monumentale muurschilderingen om in blikvangers waarop de stad terecht fier mag zijn.

Vandaag telt Antwerpen negen stripmuren van de hand van

   
Stripmurenroute.

 • 1ste stripmuur: Jommeke van Jef Nys
  Vertrek aan de stripwinkel Mekanik aan de Sint-Jacobsmarkt 73. Linda Torfs van Mekanik is - samen met Johan Bijttebier - de bezieler achter de stripmurenroute. Loop door tot aan het Frans Halsplein. Hier houden we de eerste keer halt. Jommeke van Jef Nys lacht je toe.
 • 2de stripmuur: Kiekeboe van Merho
  Steek het Frans Halsplein dwars wover naar de Paradijsstraat. Wandel door tot aan de Pieter van Hobokenstraat.
 • 3de stripmuur: Cordelia van Ilah
  Volg de Pieter van Hobokenstraat links tot aan de Prinsesstraat en draai links in tot aan de Keizerstraat. U vindt de stripmuur een beetje verder in de straat op de gevel van het universiteitsrestaurant.
 • 4de stripmuur: beeld van Hendrik Conscience door Jan Bosschaert
  Wandel de Keizerstraat verder uit tot aan de Minderbroedersrui, draai links af en ga daarna rechts de Wolstraat in tot aan het Moriaanstraatje.
 • 5de stripmuur: Laarmans uit Kaas van Willem Elsschot door Dick Matena
  Via de Moriaanstraat (langs café Quinten, het oudste café van Antwerpen) loopt u door de Kerkstraat naar het Conscienceplein waar het echte beeld staat van de man "die zijn volk leerde lezen". Wandel vervolgens door de poort naar de Jezuïtenrui, draai linksaf richting Korte Nieuwstraat en ga dan het hoekje om naast de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
 • 6de stripmuur: figuren in de gekende atoomstijl van Jan Van der Veken (zoals al verschenen in De Morgen, De Standaard, Menzo en op affiches en boekcovers)
  Neem iets verder in de Korte Nieuwstraat de Suddermanstraat richting KBC-toren. Op het einde van de straat, tegen de gevel op de Eiermarkt ziet u de figuren.
 • 7de stripmuur, Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon (op de cover van het eerste album Het Eiland Amoras van Willy Van der Steen)
  Wandel via de Eiermarkt naar de Groenplaats. Steek het plein over, ga via de Nationalestraat naar de Steenhouwersvest en sla rechtsaf. Loop door tot aan de Korte Ridderstraat. Vijftig meter in die straat tegen de gevel naast een verzorgingstehuis ziet u de zevende stripmuur.
 • 8ste stripmuur: kleurrijke stoet van Brecht Evens
  Keer even terug op je stappen en ga in de Steenhouwersvest linksaf. Even verder vind je links de Oever met het tafereel van Brecht Evens.
 • 9de stripmuur: Jazz-muur van Philip Paquet
  Vervolg uw weg op de Oever en kom zo in de Kloosterstraat terecht. Op het einde van de straat steekt u het kleine pleintje over om uw tocht te vervolgen in de Graaf van Egmontstraat. Zo komt u links voor het Museum van Schone Kunsten. Aan de rechterkant van het museum, aan het begin van de Leopold De Waelstraat, boven wijnbistro Patine, ziet u de negende stripmuur.