Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Stijn Vranken

6 I Vrij/spraak

 

Op vraag van de gevangenis Antwerpen zette Stijn Vranken onder de noemer VRIJ/SPRAAK een  poëzietraject op poten in de 'Begijnenstraat'. Vranken ging samen met Vormingplus Antwerpen op zoek naar de favoriete gedichten van gedetineerden. De resultaten van deze zoektocht zijn vanaf Gedichtendag 2015 een maand lang te beluisteren in bibliotheek Permeke. De gekozen gedichten werden door de gedetineerden ingesproken en ingeleid en kunnen beluisterd worden in een luisterhoek. U bent op Gedichtendag, 29 januari, vriendelijk uitgenodigd op de publieke opening van de luisterhoek in de bibliotheek (zie onder).

Stadsdichter Stijn Vranken riep naar aanleiding van VRIJ/SPRAAK ook op om poëziebundels te schenken aan de gevangenis van Antwerpen. Poëzie blijkt immers een veel uitgeleend genre in de gevangenisbibliotheek. De oproep werd enthousiast beantwoord met vele schenkingen van particuleren en literaire organisaties (meer dan 500 bundels!). Op Gedichtendag draagt de stadsdichter alle geschonken dichtbundels over aan de gevangenis van Antwerpen.

VRIJ/SPRAAK Praktisch

Luisterhoek VRIJ/SPRAAK in bibliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen, van 29 januari tot 24 februari 2015.

De feestelijke opening van de luisterhoek vindt plaats op Gedichtendag, donderdag 29 januari om 15u, in bibliotheek Permeke, met een optreden van Stijn Vranken en een drankje achteraf. Vrije toegang.

‘VRIJ/SPRAAK’ is een  project van Antwerpen Boekenstad, FOD Justitie, Gevangenis Antwerpen, Vormingplus Antwerpen en de Vlaamse Overheid – Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin –  afdeling Welzijn en Samenleving in gevangenis Antwerpen, in samenwerking met bibliotheek Permeke. 

Beluister hieronder een selectie van gedichten die werden ingesproken en becommentarieerd door gedetineerden van de Antwerpse gevangenis.