Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Maud Vanhauwaert

7 I Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam

 

Recent werd de bijna tweehonderd jaar oude belvedère in Park Sorghvliedt gerestaureerd. Het markante bouwwerk kreeg een grondige opknapbeurt en schittert als voorheen. In de negentiende eeuw deed de belvedère dienst als ‘folly’ (een voornamelijk decoratief gebouw) in de landschapstuin van waaruit je van een mooi uitzicht kan genieten. Het was, net zoals bijvoorbeeld namaakgrotten en -ruïnes, een decoratief, romantisch element en werd mogelijk gebruikt als theepaviljoentje.

De stad Antwerpen nodigde stadsdichter Maud Vanhauwaert uit om haar intrek te nemen in de Belvedère tot het einde van haar stadsdichterschap, januari 2020. Vanhauwaert wil van de Belvedère een plek maken waar ze kan schrijven én kan samenwerken met kunstenaars.

Vanhauwaert: “Toen ik het paviljoentje voor de eerste keer bezocht was ik meteen op slag verliefd. Wat een juweeltje! Van zo’n schitterende plek wil ik niet alleen genieten. Daarom besliste ik om er een ruimte van te maken die ook publiek toegankelijk kan zijn. Ik doop de Belvedère om tot ‘Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam’. Ik neem mijn intrek in het rechtervleugeltje van het museumpje en de sleutel van het linkervleugeltje geef ik elke paar maand aan een andere kunstenaar. Het idee is dat ik in een artistieke dialoog ga met die kunstenaar en dat we samen naar een mini-vernissage toewerken.

De kunstenaars die ik zal uitnodigen zijn stuk voor stuk makers die mij fascineren omdat ze moeilijk in een hokje te plaatsen zijn. Mijn eerste gast is Kurt Demey. Kurt is mentalist, theatermaker, en bovenal iemand die verwondering weet te kristalliseren tot magische momenten. Ik ben ook blij met Gravenhof, het cultuurcentrum van Hoboken, te kunnen samenwerken om de resultaten van de residenties telkens voor het publiek toegankelijk te kunnen maken.”

Praktisch

‘Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam’

Belvedère Park Sorghvliedt, Krijgsbaan, Hoboken