Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Maud Vanhauwaert

3 I Radio Babel

 

Stadsdichter Maud Vanhauwaert houdt van de veelheid aan talen in een stad. Samen met het Antwerps artiestencollectief Rooftoptiger maakte ze een uitzendtorentje, Radio Babel, waarmee ze allerlei talen wil laten weerklinken op de Zomerfabriek. De komende twee jaar reist Radio Babel rond in Antwerpen. In 2019 zal Radio Babel resulteren in een echte Toren van Babel.

Vanhauwaert: “Het concept is eenvoudig. Ik zit in mijn kleine paalwoning/uitzendtoren en daar ontvang ik gasten die mij een gedicht komen voorlezen in hun moedertaal. Het gedicht is de aanleiding voor een gesprek. De eerste uitzendingen hield ik in april op het BLOK-BLOC festival op Linkeroever en Luchtbal. Het was wonderlijk hoe ik het met mijn gasten soms al over de grote levensvragen had, nog voor ik hun naam kende. Wonderlijk ook hoe iemand, zodra die een gedicht begint voor te lezen in zijn of haar moedertaal, openbloeit.”

Zomerfabriek

Van 17 tot 22 juli staat Radio Babel elke dag van 17 tot 19 uur op de Zomerfabriek, een locatie van het stadsfestival Zomer van Antwerpen. Taalexperten CVO Encora, Mama’s Open Mic, Atlas, Linguapolis en Comp. Marius zetten voor deze editie mee hun schouders onder de zoektocht naar Antwerpenaars met een andere moedertaal. Iedereen is gedurende deze zes dagen welkom om op locatie live mee te luisteren naar de gedichten en verhalen. Vanaf 23 juli is alles ook te beluisteren via www.radiobabel.be

Oproep aan iedereen met een andere moedertaal

Iedereen met een andere moedertaal kan deelnemen aan Radio Babel. Vanhauwaert: “Of het nu geschreven is in het Grieks, het Arabisch, het Chinees, Friulisch of Kwakiutl! Heb jij een andere moedertaal dan het Nederlands? Bezorg ons je contactgegevens en dan nodig ik je graag uit in ons zendtorentje. Meld je aan op www.radiobabel.b.Je kan ook gewoon zelf een gedicht opnemen en op de website zetten. Maak dan een filmpje van je gedicht, laadt het op via YouTube en bezorg ons de link. Zo maken we een mooie welluidende toren van gedichten. Zodra we genoeg bouwstenen hebben, bouwen we de toren niet alleen digitaal, maar ook in het echt komt er een heuse installatie van verhalen en gedichten!"

www.radiobabel.be