Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Peter Holvoet-Hanssen

12 | De Vertelboom

Het twaalfde Stadsgedicht 'Arbre à Palabres' vormde een onderdeel van het groepsgedicht 'De Vertelboom - en de 10 Takken der verwondering' en kaderde in het stadsdichterproject 'Bomenstad'. Dit project ontstond in samenwerking met kunstenaar-fotograaf Roel Jacobs wiens 'Cornerstone', een piepjonge Gingko boom, in de beeldencollecite van het Middelheimmuseum is opgenomen. Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen nodigde de dichter Peter Theunynck uit om het team te versterken en samen lanceerden ze een "oproep in deze design- en excuusgroentijden tot het ware roezesuizen, gastvrijheid in het vaandel": 'Bomenstad' was geboren.

Het Stadsgedicht 'De Vertelboom' vertakte zich in samenwerking met het 'Huis van het Nederlands' in verschillende woordenkruinen. De takken van deze gedichtenboom bevatten niet enkel verzen van Peter Theunynck en JongerenStadsdichter Yoni Sel maar ook van inburgerende anderstaligen.  De Stadsdichter zorgde er ook voor dat er een boomstam, wortels, vogels en een stronk werden geschreven.

'De Vertelboom' werd in een ontwerp van Jelle Jespers aangebracht op de witte buitenmuur van de binnentuin van het Paleis op de Meir, tegenover het Rubenshuis (op de Wapper).

Samen met de voorstelling van 'De Vertelboom' lanceerde het literaire tijdschrift 'De Brakke Hond' het extra nummer 'Bomenstad'. Het nummer bevatte een heleboel nieuwe 'boomgedichten' van dichters uit Vlaanderen en Nederland.Arbre à palabres (en de 10 Takken van verwondering)

kat, hond en vos gapen naar de maan
fazanten die uit wandelen gaan
eend, gans en zwaan pluizen in de zon
dun boompje gerasterd in beton
uitgeveegde dromen, slang die lacht
blaas de sterren aan en hou de wacht
tien takken groeien in uitzondering
over muren in de schemering
wolkenmacht, op het ros van de nacht
stad, waai open, bont is onze vacht

uit eeuwig zijn de dingen die wij
zinden die wij zingen
verzamel u rond
deze boom
nu stil

© Stadsgedicht nr. 12, 24 september 2011

Onderdeel van het gelijknamige Vertelboom-groepsgedicht en van het stadsdichterproject 'Bomenstad' i.s.m. Roel Jacobs, Peter Theunynck en Literair Tijdschrift De Brakke Hond.
'De 10 Takken van verwondering': i.s.m. Huis van het Nederlands: Carlos Torres Beltran, Emil Kiliç, Galip Aygul, Habiba Bahammou, Hadis Shakeri, Isabel Restrepo, Sandra Jaksh, Hilde de Vos alsook m.m.v. Peter Theunynck en JongerenStadsdichter Yoni Sel
'Boomstam': Herman Coenen
'Wortels': Hadis Shakeri, Carlos Torres Beltran en polderdichter Ludo De Schutter
'Stronk': Emil Kiliç
'Vogels': Joris Vercammen
Met dank aan Erfgoed Vlaanderen en Max Neetens

 

 

 

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer