Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Antwerpen Leest lanceert een digitale leescommunity van en voor Antwerpse lezer

donderdag 23 apr. 2020


Antwerpen Leest is een nieuw digitaal platform van en voor Antwerpse lezers waarop iedereen boekentips, leesplekken en vooral veel leesplezier met elkaar kan delen. Vanaf 23 april, Wereldboekendag, kan je op www.antwerpenleest.be alles vinden wat een lezershart begeert. 

Antwerpen Leest bundelt de krachten van Antwerpse lezers, boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen en culturele spelers om de stad in beweging te brengen rond literatuur en lezen, met een online én offline leescommunity. Op het websiteplatform van Antwerpen Leest vinden lezende Antwerpenaars leestips van lokale stadslezers, alle events over lezen en literatuur, de leukste leesplekken en andere inspiratie. Iedereen is welkom om samen te bouwen aan een plek om leesplezier te delen.

Antwerpen Leest richt zich in de eerste plaats tot alle Antwerpenaars die graag lezen en wil lezen stimuleren in al haar aspecten: als basis voor ontmoeting, verbinding, begrip en verrijking.


Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge

Antwerpen lanceert deze eigen leescommunity in navolging van Leuven (2017) en Gent (eerder dit jaar), en legt daarbij eigen accenten. Ook stad Brugge start met de zoektocht naar stadslezers en lanceert in september een eigen digitale leescommunity. De verschillende partners (Cultuurconnect, Iedereen Leest en de steden) willen in de toekomst nog meer steden, regio’s en gemeenten aanmoedigen om mee te doen, zodat er in Vlaanderen en Brussel op termijn een netwerk van lokale leescommunity’s wordt uitgebouwd.

Antwerpse stadslezers

Momenteel telt de community van Antwerpen Leest zo’n 200 stadslezers. Met de diverse profielen van deze stadslezers wil Antwerpen Leest een zo breed mogelijk publiek bereiken. Striplezers, fans van hoogstaande literatuur, leerkrachten die vaak boeken lezen, liefhebbers van luisterboeken, kortom iedereen die graag leest kan deelnemen. Zo herkent iedere Antwerpenaar zich in een stadslezer, die net dezelfde boeken apprecieert of net laat proeven van een ander genre. Antwerpen Leest is een laagdrempelig, enthousiasmerend initiatief dat geen hoge eisen stelt aan haar stadslezers en dat het leesplezier voorop stelt. Een stadslezer schrijft enkele keren per jaar een stukje over zijn of haar lievelingsboek of favoriete leesplek. De literaire organisatoren delen op het platform al hun literaire activiteiten zoals lezingen, samenleesgroepen en festivals.

 

OPROEP NAAR ANTWERPSE LEZERS

●      Word zelf stadslezer

Elke Antwerpenaar kan ook stadslezer worden. Al wie graag leesplezier en boekentips deelt, kan zich eenvoudig aanmelden als nieuwe stadslezer op www.antwerpenleest.be.

●      Deel en krijg boekentips op maat

Iedereen die graag een boekentip op maat krijgt, kan op de Facebookpagina (www.facebook.com/antwerpenleest) van Antwerpen Leest vertellen wat haar of hem bezig houdt. Onze stadslezers tippen vervolgens het ideale boek.