Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Poëzie op huisvuil- en veegwagens

Naar aanleiding van Gedichtendag 2017 lanceerde stad Antwerpen het initiatief ‘We zijn wat we kwijt zijn’: op tien huisvuilwagens werden  dichtregels aangebracht. Tijdens de Poëzieweek 2018 worden daar tien veegwagens met nieuwe dichtregels aan toegevoegd. De combinatie van poëzie en afval confronteert mensen iedere dag, in de hele stad, met de rijkdom van poëzie.

Stadsdichter Maarten Inghels selecteerde de eerste 10 dichtregels die op de wagens werden aangebracht. Het gaat over regels uit gedichten van onder meer Paul van Ostaijen, Hugo Claus, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, Max Temmerman, Charlotte Van den Broeck, Benno Barnard, Annemarie Estor, Adnan Adil en H.C. Pernath.

Antwerpen werd hiermee na Rotterdam en Frankfurt de derde stad die op deze manier poëzie in de openbare ruimte brengt. In Rotterdam rijden er op initiatief van Poetry International al sinds 1988 vuilniswagens rond met poëzie op hun flanken. In overleg met Poetry International realiseerde Antwerpen Boekenstad in samenwerking met Stadsbeheer de poëzie-integraties op de Antwerpse huisvuil- en veegwagens.

Tien nieuwe dichtregels

Voor Poëzieweek 2018 selecteerde Antwerpen Boekenstad tien nieuwe dichtregels die worden aangebracht op veegwagens. Op maandag 29 januari 2018 om 11u zal schepen voor cultuur, stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens de veegwagens met nieuwe dichtregels onthullen op Den Bist in Wilrijk.

Praktisch: maandag 29 januari 2018 om 11u op De Bist in Wilrijk – vrije toegang