Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Gedichtenmuren

Op verschillende plaatsen in de stad komen er Gedichtenmuren. Met die Gedichtenmuren laat Antwerpen Boekenstad bewoners en toeristen kennismaken met de Antwerpse dichters. Vandaag telt Antwerpen vijf Gedichtenmuren: van Wannes Van de Velde, Gust Gils, Jan van Nijlen, Adriaan De Roover en Paul van Ostaijen. De volgende jaren komen er nog verschillende muren bij van onder andere van Hugues C. Pernath. • Gedichtenmuur Wannes Van de Velde
  De eerste gedichtenmuur is een eerbetoon aan Wannes Van de Velde (1937 – 2008), Antwerps zanger, muzikant en kunstenaar. De weduwe van Wannes Van de Velde koos voor de tekst van ‘De Zwerver’, een minder bekend lied dat de levensfilosofie van Van de Velde goed vat. Ook de plek is symbolisch. De locatie is een muur van het volkscafé ’t Half Souke waar Wannes Van de Velde regelmatig te gast was en waarnaast ook zijn moeder woonde.

        Café 't Half Souke - Hoogstraat 59 - 2000 Antwerpen

 

 • Gedichtenmuur Gust Gils
  'De Pijnfuif' prijkt op de gedichtenmuur van Gust Gils. Het gedicht staat op de blinde zijgevel van café Köln op de Stadswaag. Enkele huizen verder bevond zich het jazzcafé De Gard Sivik, waar Gust Gils vaak kwam. Het café ontleende zijn naam aan het Vlaams en Nederlands avant-gardetijdschrift dat in 1955 mee door Gils werd opgericht.

        Café Köln - Stadswaag 4 - 2000 Antwerpen

      

 • Gedichtenmuur Jan van Nijlen
  Jan van Nijlen (1884-1965), een tijdgenoot van Willem Elsschot, werd in de stationsbuurt geboren en groeide er op. Deze Vlaamse dichter werd alom bekend door de zin "Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen, / dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen" uit het gedicht 'Bericht aan de reizigers'. Reizigers die in het onlangs geheel gerenoveerde en flink uitgebreide station de trein nemen, zullen niet meer ontkomen aan Van Nijlens begaamde openingszin.

        Centraal Station - in de linkergang tussen de stations- en spoorhal
        tegenover Levanto - Koningin Astridplein 27 - 2018 Antwerpen
      

 • Gedichtenmuur Adriaan De Roover
  Adriaan De Roover kreeg als eerste levende dichter een gedichtenmuur. Voor zijn gedichtenmuur koos Adriaan de Roover het gedicht ‘mijn stad’, dat verwijzingen bevat naar Linkeroever. Het ontwerp van de muurschildering is van de hand van Jelle Jespers, de vaste ontwerper van voormalig Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, die mee het initiatief nam voor deze gedichtenmuur.

        woonblok van Europark - Gloriantlaan - 2050 Antwerpen-Linkeroever, maar te
        zien vanaf rechteroever aan het Zuiderterras.

 

 • Gedichtenmuur Paul van Ostaijen
  Op wereldboekendag 23 april 2012 werd de vijfde gedichtenmuur in Antwerpen voorgesteld. Het gedicht ‘Zeer kleine speeldoos’ van Paul van Ostaijen werd in een ontwerp van Gert Dooreman aangebracht op een zijmuur van de nieuwbouw van het GZA Ziekenhuis campus Sint-Vincentius. 'Zot Polleke' zoals Paul van Ostaijen wel eens genoemd werd, is een van de belangrijkste schrijvers van het interbellum. Tot de dag van vandaag heeft zijn poëzie niets aan zeggingskracht verloren..

        Een zijmuur van de nieuwbouw van het GZA Ziekenhuis campus
        Sint-Vincentius - Sint-Vincentiusstraat - Antwerpen