Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Gedichtendag en Poëzieweek

Poëzieweek in Antwerpen

Ook de stad Antwerpen heeft een boordevol programma klaar voor de Poëzieweek 2017. Antwerpen Boekenstad maakt voor u een selectie:

 

Poëzie op huisvuilwagens

Antwerpen wordt na Frankfurt en Rotterdam de derde stad die poëzieregels aanbrengt op huisvuilwagens. Stadsdichter Maarten Inghels selecteerde tien dichtregels die op evenveel huisvuilwagens door de stad zullen rijden, waaronder regels van Paul van Ostaijen, Hugo Claus, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, Charlotte Van den Broeck en H.C. Pernath. Klik hier voor extra info.

 

Letterenhuis: De Wereld van de Poëzie in kaart – Peter Holvoet-Hanssen & Brecht Evens

Dichter Peter Holvoet-Hanssen trok zijn zevenmijlslaarzen aan en ging op sporentocht doorheen de wereld van de poëzie. Hij schreef schreef daarover een aanstekelijke tekst over poëzie. Niet alleen voor de poëzieliefhebber. Hij ging op zoek naar gedichten vol vervoering en belevenis en kwam uit bij 'Het land van Music-Hall'. Illustrator Brecht Evens vertaalde 'Het Land van Music-Hall' naar beeld en creëerde een vouwbare schatkaart. Zijn originele kunstwerk is te bewonderen in de hal van het Letterenhuis. Het Letterenhuis vult deze mooie samenwerking graag aan met schatten uit zijn archief. Uit de collectie van het Letterenhuis wordt materiaal getoond van de dichters die Peter Holvoet-Hanssen tegenkwam op zijn tocht.

Praktisch: donderdag 26 januari 2017 tot zaterdag 25 februari 2017 van 10:00 tot 17:00 – vrije toegang

 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience: Charlotte Van den Broeck, Stefan Hertmans en Tijs Delbeke

Ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience laat Gedichtendag niet ongemerkt voorbijgaan en nodigt een jonge dichter uit die zijn of haar eigen ideale soulmate mee op het podium vraagt tijdens Gedichtendag. Dit jaar viel hun oog op de jonge dichters Charlotte Van den Broeck. Op haar beurt vroeg ze Tijs Delbeke en Stefan Hertmans mee op het podium.  Stefan Hertmans is auteur van een omvangrijk literair oeuvre, waarvoor hij in binnen- en buitenland werd onderscheiden. Singer-songwriter Tijs Delbeke wordt omschreven als man van duizend-en-een instrumenten. Hij maakte deel uit van onder andere dEUS, Dez Mona en Sir Yes Sir.

Praktisch: donderdag 26 januari 2017 om 16:30 – vrije toegang, verplicht te reserveren

 

Bibliotheek Permeke: Donderdagen van de Poëzie met Max Temmerman

Op Gedichtendag interviewt Johan de Boose de Antwerpse dichter Max Temmerman. Temmerman publiceerde ondertussen drie opgemerkte bundels en presenteert een luisterboek met 50 gedichten daaruit, 'De meeste mensen die ik ooit ben geweest' getiteld. Gène Bervoets heeft de gedichten prachtig ingelezen.

Praktisch: donderdag 26 januari om 12u30 – vrije toegang

 

Arenberg – Uitreiking Herman de Coninckprijs 2017 & optreden Jules Deelder

Jaarlijks wordt de Herman de Coninckprijs uitgerijkt voor de beste dichtbundel en het beste debuut. De genomineerden zijn Eva Gerlach met Ontsnappingen, Roland Jooris met Bladgrond, Hannah van Binsbergen met Kwaad gesternte, Peter Verhelst met Zing zingen Nachoem M. Wijnberg met Van groot belang.

De feestelijke uitreiking van de prijzen vindt in 2017 plaats op dinsdag 24 januari 2017 met een extra optreden van Jules Deelder die ook het Poëziegeschenk schreef.

Praktisch: dinsdag 24 januari 2017 om 20:15 – Info & tickets: http://www.arenbergschouwburg.be/praktisch/tickets.html

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de Provincie Antwerpen, in samenwerking met Radio 1 en Canvas en met de medewerking van Poëziecentrum, Jeugd en Poëzie, en de Arenberschouwburg.

 

Alle poëzieactiviteiten in Antwerpen en Vlaanderen vind je terug op de website www.poezieweek.com