Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Maarten Inghels

9 I Honger

 

Maarten Inghels publiceert zijn negende Stadsgedicht ‘Honger’ als tatoeage. De Antwerpse Stadsdichter ging op zoek naar mensen die elk één dichtregel uit het Stadsgedicht laten tatoeëren. 600 mensen stelden zich kandidaat. Het ging om professoren, kappers, studenten, leraren, voetbalsupporters, journalisten, moeders en dochters, dokwerkers… Van 18 tot 75 jaar. 

De tatoeages werden 23 september geplaatst door tatoeagekunstenaar Sven Rayenvan van Studio Palermo in Antwerpen. Op die manier zijn tien mensen verenigd in één gedicht, en dat een mensenleven lang. Tien mensen kregen één regel uit het Stadsgedicht, de titel 'Honger' liet Inghels op zichzelf plaatsen. 

Maarten Inghels: "Veel mensen zouden voor het eerst in hun leven een tatoeage laten plaatsen, en voelden zich geroepen door een welbepaald vers. Ik heb me laten overtuigen door tien diverse motivaties waarin mensen hun persoonlijke leven spiegelden aan een bepaalde dichtregel. Hun verhalen verschijnen samen met de foto’s van Dries Segers in het boek ‘Contact’ dat in januari 2018 bij De Bezige Bij uit komt."

Het nieuwe stadsgedicht is een vervolg op het gedicht ’Volksbevraging’ dat Inghels afgelopen winter presenteerde. Dit gedicht stelde in 33 verzen evenveel vragen over het gemoed, geloof en cultuur van de stadsbewoner. Met deze bevraging vroeg hij de staat van de samenleving op en bracht hij de identiteit van de stadsbewoner in kaart. Inghels analyseerde de resultaten met de nodige discretie en antwoordt met het nieuw Stadsgedicht ‘Honger’.

HONGER

we moeten praten over lichamen, mijn lichaam
bij jouw lichaam is adem honger
de honger van een halve tweeling

honger raakt mij aan, raakt mij aan
het geheim van honger is herinnering
het tegenovergestelde van vergeten

dolende lichamen hol van honger
wandelaar, inbreker, vreemdeling
dansen in het licht van nooduitgangen

jouw lichaam spatie mijn lichaam

 

Klik hier voor een fotoreportage van Dries Segers.